MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Sunday, Sep 08th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Největší český dotační tunel je u soudu. Za čtyřmiliardový podvod hrozí mužům 12 let

Za machinace s evropskými dotacemi za více než 3,7 miliardy korun stane před soudem bývalý šéf Regionální rady jihozápad Jiří Trnka a jeho tehdejší podřízený. Trnka žalobu odmítá a tvrdí, že hospodaření jeho organizace bylo jedno z nejprůhlednějších.

 

Jiří Trnka (ve světlém obleku) foto: HN -Jiří Koťátko

Městský soud v Praze bude ve středu řešit největší dotační podvod v zemi: nezákonné rozdělování evropských dotací na jihu a západě Čech.

Před soudcem stane bývalý šéf Regionální rady regionu soudržnosti jihozápad Jiří Trnka a jeho tehdejší podřízený Martin Půlpytel.

Žalobce je viní z toho, že manipulovali s dotacemi za 3,7 miliardy korun. Za zneužití pravomoci veřejného činitele,  pletichy při veřejné soutěži a poškození finančních zájmů Evropského společenství jim hrozí až dvanáctileté vězení.

Protikorupční policie přitom před měsícem obvinila oba dva i z dalších manipulací s dotacemi, tentokrát ve výši 6,3 miliardy korun. Spolu s Trnkou a Půlpytlem je v tomto případě stíhána i Trnkova nástupkyně v čele úřadu Klára Böhmová.

Jiří Trnka je přitom přesvědčen, že jej soud osvobodí. "Náš systém byl opakovaně oceňován jako jeden z nejprůhlednějších," říká bývalý ředitel úřadu, který se po odchodu stal advokátním koncipientem v kanceláři Miroslava Kříženeckého.

Žalobce vás viní z toho, že jste manipulovali s projekty. Ale jak konkrétně, to policie nezveřejnila. Co vám tedy přesně klade za vinu?

 

Měli jsme zasahovat do hodnocení ve prospěch projektů z území Plzeňského kraje, aby čerpali srovnatelné množství, a to z důvodu, aby plzeňští členové výboru tento přijatý seznam podpořili. A aby byly realizovány projekty, na nichž měli zájem pánové Kuba a Chovanec (současný ministr průmyslu a obchodu a hejtman Plzeňského kraje, oba ODS – pozn. red). Pro mě je to nepochopitelné. Navíc se nikde nejmenují projekty, na nichž měli mít pánové Kuba a Chovanec zájem, ani jak měly být ovlivněny.

 

Například starosta Strunkovic tvrdí, že jeho obec neuspěla, protože jste jí strhli body za něco, co měla správně.

 

To je samozřejmě dojem každého žadatele, že má stržené body za něco, co tam ve skutečnosti má. A že by měl být plný počet bodů, to je samozřejmě jeho legitimní očekávání. To ale hodnotí úředníci, kteří vidí do těch projektů a vědí, že to má někdo líp a někdo hůř. Někdo si myslí, že má vše správně, ale nemůže dostat sto procent bodů, když to má někdo popsané lépe.

 

Policie a žalobce asi musí nějaké argumenty a důkazy mít...

 

Jednak jsme neporušili nic metodicky, a co se týče starostů, tak těm přijde, že je to neprůhledné zejména kvůli tomu, že neuspěli. Těch operačních programů je v Česku zhruba dvacet a náš byl pravidelně vyhodnocován jako jeden ze tří nejprůhlednějších. Pokud někomu přijde bez znalosti věci to, že je ten proces neprůhledný, tak to jako subjektivní stanovisko brát nemůžu.

 

Takže myslíte, že obžaloba u soudu neobstojí?

 

Jsem o tom pevně přesvědčen.

 

Nicméně – vy jste z Hluboké nad Vltavou, která byla v dotacích nesmírně úspěšná. A dotace pro Hlubokou  připravoval váš bratranec Jan Šmidmayer.

 

To je sice pravda, ale já je nehodnotil. To mohl připravovat třeba děda... Už z toho pohledu, že není souzena Hluboká ani bratranec, se ukazuje, že je to nesmysl.

 

To je náhoda, že právě v Hluboké byli tak dobří?

 

Když nějaký úředník ohodnotí projekt vysokými body, tak je ten projekt asi kvalitní a uspěje. Jestli je deset projektů ze Strunkovic nebo Hluboké, to je jedno, to si musí obhájit hodnotitelé, kteří tomu dali ty body. Co se týče Hluboké, tak jsem to samozřejmě zaznamenal, nicméně ta v první velké výzvě předkládala 16 projektů a uspěla v pěti. Někoho sice může dráždit, že Hluboká uspěla v pěti a on si podal dva, a neuspěl ani jednou. Ale když podáte 16 projektů, je větší pravděpodobnost, že uspějete.

 

Policie vás ale obvinila letos v únoru podruhé – že jste si vytvořili paralelní systém, do kterého  jste projekty zadali nanečisto a potom podle výsledku jste jejich ohodnocení dodatečně měnili, abyste některé zvýhodnili. A podle kriminalistů jste manipulovali s projekty v celkové výši 6,3 miliardy korun.

 

Já nebyl obviněn, že jsem něco dělal, jen jsem o tom měl vědět... To je složité vysvětlovat. Existoval nějaký monitorovací systém, který byl pro celou Českou republiku stejný. Tím systémem se určitá data reportovala z těch operačních programů do centrálních a pak na EU. To přece neznamená, že ve svojí práci nemůžete pracovat s wordem, excelem a těmito pomůckami, protože jinak byste tu práci neudělal.

 

Ale podle policie tam byl paralelní systém a v něm jste si upravili projekty, aby to naostro vyšlo tak, jak jste chtěli.

 

Ten nebyl paralelní, ten byl doplňkový na věci, které monitorovací systém neuměl. A já nemůžu říct, co si kdo upravil, nic z toho jsem nedělal. Já nikomu za zády neseděl a neviděl jsem na tom nic nezákonného.

 

Zdroj: http://zpravy.ihned.cz/cesko/c1-55199610-nejvetsi-cesky-dotacni-tunel-je-u-soudu-za-ctyrmiliardovy-podvod-hrozi-muzum-12-let

Autoři: Marek Pokorný