MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Friday, Oct 18th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Jak se "lososují" fondy EU? Dokumenty

Vážení přátelé, zastupitelstvo města včera odsouhlasilo zrušení dvou projektů oprav ulic. První projekt byl zastaven z důvodu vyšetřování firmy, která prováděla netransparentí výběrová řízení. Před cca. půl rokem jsem Vás informoval o zabavení počítačů na odboru dopravy Jihočeského kraje, tehdy ještě pod vedením Martina Kuby. Martin Kuba tehdy argumentoval tím, že jde o pochybení externí firmy.

A proto, že tato firma "losovala" i projekty města, Úřad regionální rady nyní nechce činit ve vyšetřovaných projektech žádné kroky. Možná ani nemůže. Termín konce vyšetřování samozřejmě nikdo nezná. Druhý projekt je ovšem zastaven z mnohem zajímavějších důvodů. Při administraci projektu došlo k tak závažným pochybením, že Úřad regionální rady doporučil Městu České Budějovice tyto projekty nerealizovat, protože v případě podání těchto projektů by Úřad regionální rady rovnou poslal veškeré materiály k prošetření na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

K této problematice se na včerejším jednání strhla vášnivá diskuze mezi bývalým investičním náměstkem Jelenem a současným ekonomickým náměstkem Jochem. Jelen se bránil, že pod jeho vedením k žádným závažným pochybením nedošlo a že Joch zbytečně očerňuje bývalé vedení radnice v tisku. Joch sice nejprve jen krátce vysvětlil, o co mělo jít a poté řekl, že už raději nic komentovat nebude, jenže mu to nedalo a po chvíli si vzal opět slovo a začal věci vytahovat na denní světlo. A tak jsme se dozvěděli, že komise pro otevírání obálek měla pouze dva členy, přičemž zákon uvádí minimálně tři členy, nebo že minimální lhůty pro doručení nebyly dodrženy, nebyly dodrženy ani lhůty pro vyloučení firmy, jež nesplnila podmínky, nebo se najednou změnila adresa losování, přičemž v pozvánkách bylo možné se u místa losování splést díky nejasnému označení místa. Nyní máte možnost nahlédnout do dokumentů, které celou situaci vysvětlují. Některé části, kupříkladu komunikace mezi firmou zajišťující "losovačku" a Úřadem regionální rady, jsou opravdu výživné. Přeji vám hezké počtení. Pokud by Vám byla písmenka malá, doporučuji zvětšit stisknutím klávesy kotrol (Ctrl) a při držení kolečkem myši nahoru zvětšovat, dolů pak zmenšovat. Můžete si také obrázek stáhnout a otevřít v prohlížeči obrázků.

 

Nejprve bylo Město požádáno o vysvětlení:

 

Následovalo přeposlání otázek firmě, která "losovačku" zajišťovala a zde je odpověď:

 

A následuje vyjádření Úřadu regionální rady:

 

Tak to je vše. Dokumentů mám k dispozici více, ale tyto, dle mého názoru, hovoří za vše.

 

Ladislav Vrabel