MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Friday, Oct 18th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Chcete nové BMW? Poproste na Hluboké o radu, v dotacích umí chodit.

Jedu si takhle po ránu do Vodňan a ještě v Budějovicích obdivuju přede mnou jedoucí BMW GT. Myšlenkami jsem v autosalónu a vybírám barvu na tuto nádhernou limuzínu s duší sportovního vozu, ale rukama se držím volantu mého třináctiletého BMW takřka již veterána. Obdivuju dokonalost provedení vozu, předjíždím jej na dvouprodové silnici a nechávám se předjet, abych si vůz lépe prohlédl. Přemýšlím, kolik restaurací musím otevřít a kolik let se ještě musím snažit, abych si takový vůz mohl koupit a všímám si nápisů na boku bílé limuzíny. Limuzína patří relaxačnímu centru na Hluboké.

 

Můj skvělý dojem je rázem pryč. Jak si někdo může vůbec dovolit požádat o dotace z veřejných prostředků a následně si koupit novou luxusní limuzínu od BMW? Kdybych býval věděl, co nám naši političtí konstruktéři dotačních programů chystají, asi bych se nevěnoval gastronomii, ale pořádal bych osvětu proti vstupu do EU. Teď už se jen můžeme dívat, jak mizí svobodný trh a jak nastupuje éra přidělování dotačních prostředků. Princip konkurence, který jsme oslavovali v devadesátých letech je ta tam. Dnes v byznysu vítězí ten, jenž získá podporu od nějakého politiky zřízeného orgánu. Lidé, jenž získali dotace se nyní pyšní novými BMW, ti, kteří jim k dotacím pomohli, jezdí novými Porsche. Po dvaceti letech jsme se opět dostali k modelu, kde je před schopností cennější politická příslušnost či známý na správném úřadě. Tímto vyjadřuji úctu těm, kteří se stále snaží držet své firmy a zaměstnávat spoluobčany, ač mají mnohdy nižší příjmy, než jejich zaměstnanci a jejich firmám se daří mnohem hůře, než sousedům obdařeným dotací z fondů EU. Špatnou zprávou je, že díky machinacím těch, které jsem zde již mnohokráte zmínil, bylo vyplácení dotací z EU zastaveno právě v době, kdy měly být programy vypisovány takřka výlučně pro veřejné (už ne soukromé) projekty.

A tak se ptám, kdo ponese odpovědnost za zastavení čerpání dotací z EU? Přece nemůžou vše odnést dva úředníci z Regionální rady. Vždyť tyto machinace mají mnohem šírší pozadí. A protože na Hlubokou příliš nejezdím, nevyznám se ve všech SPA zařízeních tohto malého městečka. Na internetu jsem našel tento odkaz, tak nevím, jestli jde o tento projekt financovaný z dotací EU nebo o nějaký jiný. Možná by mi někdo mohl napovědět?

 

Wellness hotel Knížecí Dvůr

Cílem tohoto projektu bylo zrekonstruovat historickou budovu z 19. století, Knížecí Dvůr v Hluboké nad Vltavou, do podoby společensko-ubytovacího centra pro náročnou klientelu a podpořit tak rozvoj cestovního ruchu na jihu Čech.

DETAILY PROJEKTU

  • Oficiální název projektu: Wellness hotel Knížecí Dvůr - 1. a 2. etapa
  • Žadatel: AGRIPROD CZ a.s.
  • Výše dotace z EU: 1 986 336 Kč (1. etapa); 3 231 882, 50 Kč (2. etapa)
  • Web s dalšími informacemi: http://www.knizecidvur.cz
  • Vložila: Jarmila Šívarová

OPERAČNÍ PROGRAM

  • SPOLEČNÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (SROP)

REALIZACE PROJEKTU

Hluboká nad Vltavou je turisticky atraktivní město, které nabízí řadu možností, jak strávit volný čas. Kromě zdejšího zámku za zmínku stojí také zoologická zahrada či možnost zahrát si zde golf. Chyběla zde však možnost ubytování pro náročnější návštěvníky. Proto se společnost AGRIPROD ve spolupráci s grantovou agenturou G-PROJECT rozhodla využít možností evropských fondů a upravit historický objekt Knížecího Dvoru do podoby společensko-ubytovacího centra. Na první etapu rekonstrukce Knížecího Dvora získala společnost z evropských fondů téměř dva miliony korun, na druhou etapu pak další více než tři miliony. Díky podpoře evropských fondů v roce 2006 proběhla první etapa rekonstrukce Knížecího Dvora, při níž bylo vybudováno 6 pokojů o celkové kapacitě 13 lůžek a technické zázemí. Nyní je dokončována druhá etapa rekonstrukce, v rámci níž bylo vybudováno dalších 15 pokojů. Vzhledem k tomu, že záměrem bylo vytvořit centrum, které by zároveň sloužilo i pro relaxaci návštěvníků, v objektu své místo našla také Klinika tradiční čínské medicíny, Galerie Knížecí Dvůr či restaurace U Švejka. Pro milovníky golfu je jistě zajímavá informace, že v budově Knížecího Dvora mohou nalézt také sídlo Golfového klubu Hluboká nad Vltavou.

 

Děkuji.

Ladislav Vrabel

 

Parlamentní listy 15. 3. 2012:

Máme konec s dotacemi z EU. Dokud nevyřešíme problémy

Kvůli neprůhlednému nakládání s dotacemi má minimálně na několik měsíců Česká republika utrum s penězi z Evropské unie. Deníku Právo to potvrdilo ministerstvo financí. Česko tak má být Evropskou komisí (EK) donuceno, do června nežádalo o zpětné proplacení peněz, které stát platí příjemcům dotací z evropských fondů.

Jak už před tím informoval Český rozhlas, je důvodem nespokojenosti Bruselu kontrola utrácení peněz z fondů. Proto už v pátek proběhlo v Bruselu jednání za účasti náměstka ministra financí Miroslava Mateje.

„Na jednání byl domluven časový harmonogram kroků, které se ČR zavázala splnit – jedná se o otázky řídících kontrol, nastavení auditního systému, řešení identifikovaných nesrovnalostí a administrativní kapacity. Pokud ČR splní dohodnuté kroky do června 2012, EK nepřistoupí k pozastavení programů,“ prohlásil pro deník Právo mluvčí resortu financí Jakub Haas.

 

Zbývá vybrat skoro půl miliardy

Deník upozorňuje, že v období 2007 až 2013 může Česko získat z Bruselu zhruba 26,7 miliardy eur, což představuje asi 789 miliard korun. V praxi ale zatím příjemci dotací z této částky vybrali 313,2 miliardy, tedy asi 40 procent. Připomeňme, že přitom případné dotace nejdříve proplácejí české úřady a teprve následně jsou propláceny z Bruselu.

K tomu Právo dodává, že schválené dotace představují pro českou ekonomiku největší finanční injekci v její historii a vzhledem k rozšiřování Unie je takto významná evropská podpora současně poslední.

Deník připomíná, že problémy se týkají hlavně čerpání z Evropského fondu pro regionální rozvoj, největšího strukturálního fondu EU, z něhož do Česka proudí většina unijních peněz. Hodně potíží má ministerstvo školství kvůli programu Vzdělání pro konkurenceschopnost.

Zdroj: http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/Mame-konec-s-dotacemi-z-EU-Dokud-nevyresime-problemy-226032