MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Friday, Oct 18th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Tábor může přijít o 400 milionů dotací z EU

     Vážení přátelé,
 
     jestli my tak trochu nezapomínáme na ekologickou zakázku v Mydlovarech. 250 tisíc kubíků bahna se může hodit a není lepšího prodeje, než několikanásobného prodeje stejného výrobku. Když se ještě něco vydělá na zakázce, nakonec těch pár set milonů, to už stojí za to vstávat.
 
     Ladislav Vrábel 
 
 
Parlamentní listy 
 

Tábor může přijít o 400 milionů dotací z EU

Tábor může přijít o 400 milionů dotací z EU

5.5.2011 14:58 - Jak báby na trhu se dohadují v Táboře o odbahnění a revitalizaci nádrže Jordán. V pondělí měli zastupitelé rozhodnout o tom, zda přijmou rozhodnutí městské rady o prováděcí firmě, která odbahní a zrevitalizuje známou nádrž Jordán. Jak se ale ukazuje – všichni od problému za 400 milionů korun dávají ruce pryč.

Výběrová komise před dvěma týdny zopakovala své loňské stanovisko, které zkritizoval i Antimonopolní úřad a vybrala konsorcium firem Daich, Metrostav a Zvánovec, jež má Jordán odbahnit za 372 milionů korun. Odmítla druhého zájemce - sdružení firem, Swietelsky, Strabag a Hron. To nabídlo o 100 milionů nižší cenu, což ale pro město je paradoxně problém.

„Nedokázali komisi přesvědčit, že jsou skutečně schopni velmi kvalitně zakázku za tuto cenu provést, proto komise dala přednost prvnímu zájemci," řekl Parlamentním listům městský tajemník Lubomír Šrámek.

Konečné rozhodnutí mělo však být na městské radě. Ta se ale takto odpovědného úkolu „zalekla" a rozhodla, ať o takto zásadní a také kontroverzní zakázce rozhodne zastupitelstvo.

„Zastupitelé odhlasovali, že o konečném rozhodnutí výběru firem, které doporučila výběrová komise, rozhodnou radní. Ti se sejdou v příštím týdnu," dodal Šrámek.

Znamená to jediné, že Rada města Tábora bude muset rozhodnout. A to ať pozitivně, tedy potvrdít verdikt komise, nebo negativně, že ho zamítne.

Přijde Tábor o dotaci?

Obojí však může mít paradoxně jeden dopad - Tábor ve výsledku může o 400 milionovou evropskou dotaci nakonec přijít. Když rada potvrdí stanovisko komise, odvolá se neúspěšný zájemce, když odmítne, odvolá se původně úspěšný zájemce.

Pak by však radnice pravděpodobně nestihla dodat veškeré podklady do konce srpna 
Státnímu fondu životního prostředí (SFŽP) a fond by tedy nemohl městu uvolnit získanou evropskou dotaci.

„To může skutečně být velkým problémem, ale věříme, že taková situace nenastane," doufá starosta Tábora Jiří Fišer (T2020).

Jak se ale zdmi táborské radnice proslýchá, některým by se to velmi hodilo. Jednak odpůrcům odbahnění Jordánu a jednak i některým státním úředníkům. Ti by totiž raději 400 milionů viděli na úpravách brněnské přehrady než v „nějakém jihočeském Jordáně".

Slavný táborský Jordán, který je nejstarší uměle vytvořenou vodní nádrží ve střední Evropě, ale kromě odtěžení 250 tisíc kubíků bahna čeká složitý výlov a pyrotechnický průzkum. Kromě toho také oprava prosakující hráze a vybudování spodní výpusti.

Pokud by Tábor nakonec o rekordní evropskou dotaci přišel, musel by ze svého či z úvěru provést alespoň opravu hráze a vybudování výpusti.

Více:

Odbahnění Jordánu: Vyřadili firmu s „podezřele nízkou" cenou 

Autor: Radek Kraus