MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Friday, Oct 18th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

ROP: Další vyšetřování dotace neohrozí

     Vazeni pratele,

     taktez dnes se omlouvam za chybejici diakritiku. Jsem stale v zahranici a nemam pristup k ceske klavesnici.

     Ke kauze ROP jsem toho napsal jiz mnoho. Je dobre, ze policie nasla viniky a ze budou obzalovani. Smutne je, ze machinace s miliardami odnesou mladi nastrceni ekonomove a ti, kteri skutecne ovlivnuji pridelovani penez z EU, spise ten, ktery pridelovani penez ovlivnuje, sedi bezpecne ve svem sidle se stovkami milionu cash ve svem trezoru. A mlade rodiny si museji pujcovat od rodicu, aby meli na jidlo pro deti. Kdepak asi ty penize jsou? Jak je mozne, ze do systemu stale pritekaji dalsi penize z EU, zprivatizovali jsme celou republiku a stale nemame penize? Narazim na nas statni dluh. Kde ty penize jsou? V obehu? Nebo na soukromych uctech nasich kmotru?

      Ladislav Vrabel

Zdroj: http://ceskobudejovicky.denik.cz/zpravy_region/rop-dalsi-vysetrovani--dotace-neohrozi20110427.html

ROP: Další vyšetřování dotace neohrozí

České Budějovice - Jednotlivci, firmy nebo instituce o přislíbené peníze z 2. a 3. výzvy nepřijdou

Autor:
Redakce

Diskutovat (0) dnes 12:49

 

Na desítky projektů, které dostaly evropské dotace z takzvané 2. a 3. výzvy ROP Jihozápad, si chce důkladně posvítit policie. Není vyloučeno, že i v těchto případech někdejší vedoucí pracovníci Úřadu regionální rady nezákonně ovlivňovali rozhodování o evropských penězích.

O přidělené finance se už ale nikdo strachovat nemusí. I kdyby další vyšetřování ukázalo, že ti, kdo čerpali dotace z předchozích výzev a dávno je použili, dostali peníze neoprávněně, už o ně nepřijdou. „Žadatelé z druhé a třetí výzvy se o své peníze určitě bát nemusejí,“ ujišťuje všechny tiskový mluvčí uřadu Adam Kotalík.

Kvůli machinacím s penězi z páté výzvy v pátek policie navrhla obžalovat dvě osoby, zřejmě někdejšího jihočeského ředitele úřadu nad evropskými dotacemi Jiřího Trnku a jeho podřízeného Martina Půlpytla. „Jde o ty samé osoby, které již byly v této souvislosti dříve obviněny,“ naznačila včera mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Válová.

Právě kvůli tomuto případu musela být přehodnocena pátá a šestá výzva a mnozí z původně úspěšných žadatelů se k přislíbeným evropským penězům nakonec nedostali. Něco podobného už ale v nyní prověřovaných případech nehrozí.

Jak včera vysvětlil Radek Ležatka z ministerstva financí, pochybilo vedení ROP Jihozápad. Finanční náhradu proto na základě vlastních kontrol vyměřilo ministerstvo regionální radě Jihozápad.

Tato takzvaná korekce se však dotkne rozpočtu krajů. jejich představitelé mají totiž poslední slovo v rozhodování o dotacích. Podle hejtmana Jiřího Zimoly kraj vyjednává s Ministerstvem financí ČR o možném splátkovém kalendáři částky, která jen na jihu Čech dosahuje 150 milionů korun: „Je to pro nás těžké rozhodování, musíme částku během tří let splácet a krátit o ni jednotlivé kapitoly krajského rozpočtu.“