MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Sunday, Sep 08th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Prohraný soud může stát Alšovku statisíce

Šéf AJG vyhodil bývalou mluvčí pro nadbytečnost neoprávněně. Během procesu se snažil tlačit na zaměstnance, aby jako svědci lhali.

Nátlak na zaměstnance, falšování důkazů, pokusy o podvod. To vše předvedl Lubomír Bednář, bývalý ředitel Alšovy jihočeské galerie (AJG) během soudu s její někdejší mluvčí Ivanou Johnovou. Ta instituci zažalovala poté, co dostala od exředitele padáka pro nadbytečnost. Po dva roky táhnoucí se při a sedmi stáních jí dal v pondělí Okresní soud v Českých Budějovicích za pravdu: výpověď je neplatná, protože na její místo přijal Bednář novou pracovnici, která dělala to samé co ona.

O peníze jde až v první řadě, takže co to znamená? AJG, pokud se neodvolá ke krajskému soudu a neuspěje, musí Johnové zaplatit ušlou mzdu, tedy přes 200 tisíc korun. K tomu je třeba přičíst honoráře právníka, který Bednáře zastupoval a jenž si podle informací Deníku účtuje 3500 korun na hodinu. V rozpočtu galerie, který činí 18,6 milionu korun, to není dohromady nijak směšná suma, což uznává i dočasný šéf AJG Petr Berkovský: „Předpokládám, že by to byl velký zásah a že by řešení nebylo jen na Alšovce.“

V tomto kontextu zní zvláštně slova Daniela Hovorky, šéfa marketingu Jihočeského kraje, jenž galerii zřizuje. Začátkem května Hovorka napsal, že po ekonomické stránce nebyly k činnosti Bednáře (ten rezignoval v dubnu po závěrech auditu – pozn.red.) nikdy žádnévýhrady. Přitom exředitelovy finanční záměry zkritizoval minulý týden i kurátor Vlastimil Tetiva, když upozornil, že na výstavu Natálie Gončarové, u níž jen pojistné ceny obrazů jdou do stamilionů, Bednář původně vyčlenil pouze necelých 70 000 korun. „Ulevilo se nám, ale kostlivci ze skříní padají dál,“ komentoval Tetiva situaci po Bednářově odchodu.

Zaplatí škodu Bednář? Těžko

Podle právničky Johnové Ivany Zálišové by část peněz, jež by její klientka zpětně získala, mohl kraj chtít přímo po Bednářovi. Šlo by o škodu z nedbalosti, kdy lze po jejím původci žádat čtyřapůlnásobek měsíčního platu. „Bylo by to vhodné, protože manažerská rozhodnutí pana Bednáře jsou velmi pochybná a zaměstnanci v galerii měli velmi tristní podmínky, což soudní řízení jednoznačně prokázalo. A manipulace se zaměstnanci či falšování důkazů, to je pro mě naprosto neskutečné a nehorázné,“ popsala Zálišová.

Že by kraj zkasíroval Bednáře, je však nepravděpodobné, když ho od května zaměstnal na svémekonomickém odboru. Tvrdá slova Zálišové nicméně nepřehánějí: Deník již psal o tom, že Bednář nabádal herce Jakuba Doubravu k podvodu a antedatování smluv, kdy mu řekl: „Potřebovali bychom to přikrejt nějakou smlouvou se zpětným datumem.“ Herec to odmítl.

V pondělí u soudu navíc vyšlo najevo, že Bednář se před jedním ze stání snažil zmasírovat nástupkyni Johnové Veroniku Homolkovou, aby svědčila v jeho prospěch. Při schůzce na krajském úřadě jí doporučoval, o čem by měla pomlčet. „Chtěl, abych zatajila, že jsem dva roky připravovala Hudební léto na Hluboké. Ta schůzka pro mě skončila pláčem,“ vypověděla Homolková, kterou pak Bednář loni v prosinci také propustil.

Tlaky "vy víte odkud"

Johnová, jež v galerii pracovala od února 2002 a nyní dělá sekretářku jedné ZUŠ, však ještě nemá vyhráno. AJG se může odvolat ke krajskému soudu. A v situaci, kdy novinářům jeden ze soudců toho okresního off record řekne, že v případu zažil velké tlaky „vy víte odkud“, je výsledek nejistý.

Zda se AJG proti rozsudku odvolá, je zatím nejasné. Petr Berkovský odkazuje na to, že případ mají na stole právníci. „Je to palčivý problém, ale vlastní názor neprozradím, zatím počkám, jak se situace vyvine,“ komentoval kauzu.

Jedno ale jasné je: po aféře s předčasným svěšením výstavy kvůli oslavě firmy Koh–i–noor Hardmuth a propuštěním těch, kteří tento krok kritizovali, jde o další velký průšvih Lubomíra Bednáře. Kraj by se z toho měl poučit a nového ředitele vybrat velmi pečlivě.

Autor:

Václav Koblenc

Zdroj: http://ceskobudejovicky.denik.cz/kultura_region/prohrany-soud-muze-stat-alsovku-statisice20110517.html