MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Sunday, Sep 08th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Kontroverzní ředitel Alšovy galerie dostal trafiku

Dobré místo na Krajském úřadě v Českých Budějovicích dostal nedávno velmi kritizovaný kontroverzní ředitel Alšovy Jihočeské galerie na Hluboké Lubomír Bednář, který sám dostoupil jen krátce před auditem, který zde kraj nechal provést.
Auditorem se stal scénárista a dramaturg Martin Bezouška, který sám prohlásil, že je důležité vrátit galerii její smysl, tedy zájem o umění a dobré vztahy.
Tehdejší ředitel Lubomír Bednář, kvůli kterému odešlo či „bylo odejito" několik lidí a někteří se s galerií ještě soudí, vede teď jedno z oddělení na ekonomickém odboru kraje. O 59letého inženýra se tedy kraj postaral. Bednář se tak vrátil tam, odkud v roce 2005 do AJG přišel.
Nyní je vedoucí úseku s názvem: Odbor ekonomický-oddělení přezkumu a metodiky hospodaření obcí
Podle informací z galerie dostal Lubomír Bednář jako odstupné pět platů, což je ve výsledku několik desítek tisíc korun. Sám se ke svému odchodu ani novému působišti vyjadřovat nechce.
Dostal pět platů a nové místo
„Lubomír Bednář je skutečně zaměstnancem krajského úřadu a to od 1. května," uvedla mluvčí kraje Kateřina Koželuhová.
Sám Bednář si nejenže polepšil, protože na kraji podle mnohých na něj nebude tolik vidět, ale ještě dostane zpět část zadržených odměn za loňský a předloňský rok. "Nechápu to, protože nejdřív kraj uznal exředitelův podíl na krizi v Alšově Jihočeské galerii, a pak ho za to ještě odměnili? Trochu paradox, ale u nás asi běžná věc," říká bývalá mluvčí AJG Veronika Homolková, která se právě kvůli Bednářovi soudí, neboť považuje svůj nucený odchod za neoprávněný.
Bednář čelil kritice právě poté, co propustil čtyři zaměstnance včetně kurátora a mluvčí. Údajně se jim tak pomstil za petici, v které kritizovali zrušení výstavy v hlubocké jízdárně kvůli oslavě firmy Koh-i-noor, která zde pořádala honosný večírek.
Více:
Zaměstnancům AJG se ulevilo - ředitel Bednář rezignoval
Autor: Radek Kraus
http://www.parlamentnilisty.cz/kraje/jihocesky/196382.aspx
Parlamentní listy